Károlis Poket zsebkönyv jelenik meg októberben

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely A bebábozódás után címmel verspályázatot hirdetett 2020-ban a járványidőszak és a visszatérés dilemmái témában.

Az első „karanténélményekből” született versek gyűjteménye a POKET Zsebkönyvek sorozatban jelenik meg október 1-jén. A 41 nyertes alkotást tartalmazó kötetet Nádasdy Ádám költő és Bársony Márton, a RefCOO Műhelyvezetője szerkesztette.

A verseskötethez Nádasdy Ádám írt előszót:
„A Károli Gáspár Református Egyetem 2020 tavaszán verspályázatot írt ki Bebábozódás után címmel. Akkor úgy tűnt, vége a járvány okozta bezártságnak, a „bebábozódásnak”, és mint friss pillangók, szárnyunkat bontva repülhetünk szabadon.

A bezártság, a mindennapi rutinból való tartós kiszakítottság akár termékeny talaja is lehet az elmélyülésnek, a számvetésnek. Arra biztattuk a pályázókat, gondolkozzanak el: vajon visszatérnek-e a megszokott hétköznapok? És ha visszatérnek, akarjuk-e, tudjuk-e majd ugyanúgy élni életünket, mint eddig? Mit jelent számunkra a kényszerű leállás és mit jelent az újraindulás? A járványidőszak és a visszatérés dilemmái – gondoltuk – remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén. Írjuk ki magunkból, hogy mit jelent számunkra a szabadulás a báb alakból! „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert (...), öltsétek fel az új embert” – írja Pál apostol az Efezusi levélben (4.22-24.)
Többszáz vers érkezett, köztük számos érdekes, sőt kiváló munka. Bár a kiíró a református egyetem volt, nem volt feltétel, hogy vallásos tartalmúak legyenek a művek. Sokfajta alkotást kaptunk, a „nagy összefüggésekről” szóló szövegeket és intim vallomásokat, klasszikus és posztmodern formákban, könnyen értelmezhető verseket és a szubjektum nehezen kifürkészhető rejtvényeit, múltról és jövőről.
A pályázaton való indulásnak életkori, földrajzi megkötése nem volt. A zsűri tagjai – Deres Kornélia költő, szerkesztő, a Károli Egyetem volt oktatója, Farkas Zsuzsanna, a reformatus.hu főszerkesztője, és Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító – nem tudhatták, kik rejtőznek a jeligék mögött: egyaránt lehetett köztük befutott költő és irodalmi vénájú amatőr. Örömmel mondom, hogy az első három helyezett három fiatal költő lett, akik már másutt is megmutatták tehetségüket: Sipos Tamás (Ködhatár), Horváth Imre Olivér (Évforduló) és Ferentz Anna-Kata (Exit). Az ő helyezésükben a zsűri bámulatos egyértelműséggel jutott döntésre.
Nagy, de örömteli munka volt a sok vers olvasása, bőven tartogatott kellemes meglepetéseket és izgalmas felfedezéseket. És főleg: örömmel láttuk, hogy a vers, a költészet még ma is milyen sok embernek jelent értelmes önkifejezési lehetőséget.”

A kötetet a Károli Gáspár Református Egyetem 2021. október 10-én vasárnap 15:00 órától a Krúdy Irodalmi Szalonban mutatja be. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

A könyvbemutatóval kapcsolatos további részletek az alábbi eseményben olvashatók:

https://www.facebook.com/events/1310513399363265

A POKET Zsebkönyvek elérhetőségeiről itt tájékozódhatnak: https://poketonline.hu/automataink

Következő események




Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

Galéria

 

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ