Egyedülálló tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban károlis hallgatóknak

Szeretettel meghívjuk egyetemünk hallgatóit a Magyar Nemzeti Múzeum „Ars et virtus. Horvátország-Magyarország: 800 év kulturális öröksége” című időszaki kiállítás tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére. A tárlatvezetés különlegessége, hogy a résztvevőket L. Simon László, a múzeum főigazgatója fogja a kiállításon végigkalauzolni.

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitálja a Magyar Nemzeti Múzeum és a Galerija Klovićevi Dvori (Zágráb) közös kiállítása az érdeklődőket. A magyar és horvát nép közös történelme Zvonimir horvát király 1089-ben bekövetkezett halálával kezdődött, mikor özvegye, I. Béla magyar király leánya, Ilona királyné a horvát előkelőségek egy részének támogatásával bátyját, az elhunyt király sógorát, Szent László magyar királyt hívta be az országba.

A kiállításon 800 év szerteágazó, közös öröksége nyolc témakör köré csoportosítva tekinthető meg. A tárlaton a horvát-magyar kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatokat széleskörűen és szemléletesen mutatják be, hogy ezáltal is erősítsék a két nemzet összetartozás élményét.

A kiállítás részletes leírása itt olvasható.


A kiállításon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi oldalon lehet: LINK
(A tárlatvezetés élvezhetősége érdekében a jelentkezők száma korlátozott, így a felület meghatározott létszámú hallgatót tud fogadni, ezt követően lezár.)

Időpont: 2022. március 11. 9.00-10.30 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)
A tárlatot vezeti: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Jelentkezői kör: a KRE hallgatói

Következő események




Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

Galéria

 

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ